Kotisivu / Artikkelit / Terveydenhuollossa vastuu uuvuttaa
01.03.2024

Terveydenhuollossa vastuu uuvuttaa

Hoitajat ja lääkärit väsyvät vastuunkantamiseen hallinnollisten – ja tukipalveluiden tehtävien viedessä aikaa itse potilastyöltä, kertoo Lindströmin avainasiakaspäällikkö Sanna Oikkonen. Työvaatteet ja vastuun terveydenhuollon tekstiileistä voi myös ulkoistaa, jolloin työtyytyväisyys ja potilasturvallisuus kasvaa. 

Potilasvastuu on kaiken A ja O

– Kaikki terveydenhuollossa tietävät, että pelkkä käsihygieniaan keskittyminen ei riitä, mutta sitä ei aina muisteta ottaa huomioon, että myös työvaatteiden oikeaoppinen huolto on tärkeä varmistustekijä asianmukaiselle hygieniatasolle, muistuttaa Lindströmin avainasiakaspäällikkö Sanna Oikkonen.

Lindströmillä sertifioitu SFS-EN 14065 standardin (mikrobiologisen puhtauden hallinta) mukainen prosessi takaa sen, että sairaalatekstiilit tulevat pestyä varmasti sairaalatekstiilien vaatimustason mukaisesti.  SFS-EN 14065 -standardi varmistaa korkean hygieniatason koko työvaatteiden pesu- ja toimitusprosessin ajan. 

Patogeenit ovat jatkuva huolenaihe terveydenhuollon tiloissa. Hygieeniset työvaatteet ja potilastekstiilit ovat oleellinen osa turvallista terveydenhuoltoa.

– Ihmiset vaihtavat esimerkiksi eritteistä likaantuneet vaatteet aina jo ihan oman viihtyvyytensä takia, mutta vaatteet olisi hyvä vaihtaa myös erilaisten infektioiden yhteydessä siirtyessä tilasta toiseen, tiivistää Oikkonen.  

– Minulta usein kysytään, että mitä eroa on puhtaalla ja mikrobiologisesti puhtaalla tekstiilillä. Mikrobiologisesti puhdas tekstiilihuoltoprosessi sisältää desinfektion. Desinfektio voidaan tehdä lämpödesinfektiolla tai lämpökemiallisella desinfektiolla.

– Tekstiili voi toisaalta olla silmämääräisesti puhdas, vaikka se ei olisi saanut desinfektiota. Tekstiiliä ei kuitenkaan silloin ole välttämättä turvallinen käyttää.

Tekstiilihuollon ja varastonhallinnan ulkoistaminen vähentää vastuun taakkaa

Jokaiseen työvuoroon tarvitaan riittävästi oikean kokoisia ja helposti saatavilla olevia työvaatteita, joita voi vaihtaa päivän aikana tarvittaessa. Lindströmin työvaatepalvelu takaa kaikille eri kokoisille työntekijöille riittävän määrän sopivankokoisia työvaatteita silloinkin, kun työvaatteita on vaihdettava usein. 

Meillä on työvaatteissa erittäin laajat kokovalikoimat ja mahdollisuus valmistaa mittatilausvaatteita, mikäli sopivaa kokoa ei löydy valikoimasta.

– Alalla on tällä hetkellä se tilanne, että vuokratyövoimaa tarvitaan jatkuvasti. Ekstraajia varten toimipisteissä on oltava useita eri kokoja valmiina. Lindström auttaa toimipisteitä arvioimaan vaatteiden määrät sillä varavaatteiden määrää ei kannata yliarvioida, koska se tulee kalliiksi.

Miten kantaa vastuu huoltovarmuudesta?

Lakkojen, epidemioiden, maailmanpoliittisten kriisien ja muiden poikkeustilanteiden uhatessakin terveydenhuollon ammattilaisten on saatava riittävästi hygieenisiä tekstiilejä. 

Pienten ja miksei vähän suurempienkin terveydenhuollon yksiköiden voi olla hankala varmistaa tekstiilien huoltovarmuutensa ilman erikoisosaamista ja tuplavarmistuksia.

– Huoltovarmuutemme on testattu ääriolosuhteissa ja sen varmistaminen on suunniteltu huolellisesti. Maanlaajuinen palveluverkostomme turvaa huoltovarmuuden. Ammattilaisemme ovat luoneet useita varasuunnitelmia ja varasuunnitelmien varasuunnitelmia, kertoo Oikkonen huoltovarmuuden takaamisesta.  

Laki velvoittaa kantamaan vastuun myös työntekijöistä

On jokaisen työntekijän oikeus saada työskennellä mukavissa, joustavissa ja hengittävissä työvaatteissa, joissa on helppo kumarrella ja kyykistellä. Lindströmin työvaatteet on suunniteltu ja testattu yhdessä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Hyvin suunnitellut työvaatteet edistävät työntekijöiden työturvallisuutta.

Joissakin terveydenhuollon kohteissa työntekijät pesevät itse pyykkiä, jolloin ei voida olla varmoja työvaatteiden hygieenisyydestä. Jos terveydenhuollon työvaatteita pestään itse toimipisteessä tai kotona, ei voida taata, että mikrobiologinen puhtaus toteutuu.

– Pyykinpesukoneen asianmukaisesta puhdistamisesta ei välttämättä pidetä huolta. Pyykkihuolto vie myös tarpeettomasti terveydenhuollon ammattilaisten aikaa kiireisestä arjesta. Pelkkä pesu ei riitä. Vaatteet on myös kuivattava, viikattava, inventoitava ja järjesteltävä, pohtii Oikkonen.

Riittävän työvaatemäärän varmistaminen on helppoa Lindströmin sähköisen palvelujärjestelmän avulla. Järjestelmän avulla toimipisteiden koko vaatehallinnointi muuttuu läpinäkyväksi ja helposti raportoitavaksi.

Ei viherpesua, vaan sekä asiakkaiden että riippumattoman tahon varmistamaa vastuullisuutta

Lindströmin tekstiilivuokrauspalvelut perustuvat kiertotalouteen. Yritys on sitoutunut toimimaan kestävän kehityksen mukaisesti.

Työvaatteiden suunnittelussa pyritään maksimoimaan vaatteen elinkaari, jotta elinkaarenaikaiset ympäristövaikutukset ovat mahdollisimman pienet. Vaatteet suunnitellaan helposti korjattaviksi.

Tuotteet ovat Suomessa suunniteltuja ja suunnitteluvaiheessa valitaan vastuullisesti tuotetut, laadukkaat materiaalit. Ne myös kestävät käytössä, vaikka ne ovatkin valmistettu joustavista ja hengittävistä materiaaleista.

– Suunnitteluprosessimme varmistavat, että leikkuujätettä syntyy mahdollisimman vähän. Valmistamme uutta tekstiiliä vain tarpeen mukaan ja hyödynnämme omia tuotantolaitoksiamme, jotka tuottavat vain tilauksesta uusia tekstiilejä ja mahdollistavat lyhyet toimitusajat ja pienetkin tilausmäärät, kommentoi Oikkonen.

Työvaatteiden kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä minimoidaan jakelureittien tarkalla optimoinnilla.

Tuotteita huolletaan ja korjataan, mikä pidentää niiden käyttöikää. Usein pienet rikkoutumiset ovat helppo korjata, eikä silloin vaate päädy tekstiilijätteeksi. Lindströmin huoltoprosessiin kuuluu aina vaatteiden tarkastus ja huolto. Vuosittain Lindströmillä korjataan 4.4 miljoonaa tekstiiliä takaisin käyttökuntoon

Pesuloiden prosesseissa huomioidaan energian ja materiaalien säästö tinkimättä kuitenkaan SFS-EN 14065 mukaisesta mikrobiologisen puhtauden hallinnasta. Kestävän kehityksen arvot ovat osa Lindströmin arkipäivää ja yrityksessä mietitään jatkuvasti keinoja parantaaksemme toimintaa kohti hiilineutraaliutta. 

Käytöstä poistuvat tuotteet kierrätetään ja luodaan uutta. Työvaatetekstiilin kierrätysaste Suomessa on jo hyvin korkea ja elinkaaren lopussa työvaatteet toimitetaan Lindströmin osakkuusyhtiö Resterille. Rester mahdollistaa tekstiilien kierrätyksen uudeksi tekstiilikuiduksi ja raaka-aineeksi.  

Lindströmin tuotteet on suunniteltu pitkäikäisiksi ja hankittu luotettavilta, pitkäaikaisilta kumppaneilta.

– Auditoimme kaikki strategiset alihankkijamme säännöllisesti. Monet asiakkaistamme auditoivat myös meidän toimintaamme.

Oikkonen myös iloitsee, että Lindströmille on myönnetty kultatason luokitus kansainvälisiä vastuullisuusluokituksia tarjoavalta EcoVadisilta. Lisäksi palvelullamme on suomalaisen työn Avainlippumerkki.

Suuri osa terveydenhoitoalan hiilijalanjäljestä syntyy epäsuorina päästöinä hankinnoista, rakentamisesta, liikkumisesta ja kuljetuksista. Tekstiilivuokrapalvelu pienentää hankinnoista aiheutuvaa hiilijalanjälkeä. Yhteistyö kestävästi toimivan palveluntarjoajan kanssa varmistaa myös koko toimitusketjun vastuullisuutta.

Vuokraamalla pääset helpommalla

Moni toimija yrittää pärjätä tekstiilien ja työvaatteiden kanssa omin voimin ja kantaa tarpeettomasti huolta. Oikkonen suosittelee ottamaan käyttöön helpon vuokratekstiilipalvelun.

– Silloin me ammattilaisena huolehdimme kaikesta tekstiilipalveluun liittyvästä ja te ammattilaisina huolehditte meidän terveydestämme, jos tilanne sitä vaatii, tiivistää Lindströmin avainasiakaspäällikkö Sanna Oikkonen.

Asiakaskokemukset puhuvat puolestaan

Asiakaskokemukset puhuvat puolestaan

Laadukkaat työvaatteet ovat edellytys sille, että työnteko on sujuvaa. Lue miksi muut ovat valinneet meidän työvaatepalvelun.

Työvaatteilla on suuri merkitys päivittäiseen työhön

Työvaatteilla on suuri merkitys päivittäiseen työhön

Oikeanlaiset työvaatteet parantavat työntekijän työviihtyvyyttä, mutta ne myös rakentavat yrityksen brändimielikuvaa. Tästä kattavasta, 27-sivuisesta oppaasta löydät vinkkejä, jotka auttavat sinua arvioimaan erilaisia vaihtoehtoja ja löytämään sopivan työvaateratkaisun juuri teidän tarpeisiinne.

Avatar