Kotisivu / Artikkelit / Kestävän tekstiilituotannon edistäminen Pakistanissa
03.05.2024

Kestävän tekstiilituotannon edistäminen Pakistanissa

Monet tekstiilitehtaat Pakistanissa eivät edes ajattele kestävää kehitystä. Matkamme kohti kestävää kehitystä ei ole vain valintaruutu. Se on pikemminkin vakaa sitoumus. Haluamme muovata maailmasta paremman tuleville sukupolville.

– KTML:n markkinointipäällikkö Khalid Munir

KTML on toimittanut Lindströmille hotellitekstiilejä yli 10 vuoden ajan. Viimeisessä toimittaja-auditoinnissa Lindströmin Director, Sustainable Procurement Kristiina Tiilikainen ja Global Category Manager Sari Leimi olivat vaikuttuneita siitä, kuinka paljon yritys oli edistynyt. Edistystä oli tapahtunut erityisesti ympäristönsuojelussa, yhteiskunnallisessa vastuussa ja talouskasvussa.

KTML suhtautuu kestävään energiaan monitahoisesti. Se hyödyntää aurinkovoimaa ja muuta edistyksellistä tekniikkaa ja vastuullisia käytäntöjä kokonaisympäristövaikutuksen vähentämiseksi.

KTML aloitti aurinkoenergian hyödyntämisen vuonna 2017. Se oli osa KTML:n tavoitetta olla Pakistanissa ensimmäinen täysin hiilipäästötön tekstiilivalmistaja. KTML aloitti konseptitestialustalla ja halusi nähdä, olisiko sen visio uusiutuvaan energiaan siirtymisestä toteutettavissa Pakistanin markkinoilla.

”Kun muistelen matkaamme, tunnen suunnatonta ylpeyttä. Sen lisäksi, että onnistuimme toteuttamaan projektit suuressa mittakaavassa, raivasimme myös tietä muille tekstiiliyrityksille. Osoitimme, että ympäristöstä oli mahdollista huolehtia kannattavuutta menettämättä”, Khalid sanoo.

Aurinkoenergian avulla KTML vähensi merkittävästi yksikkökohtaisia energiantuotantokustannuksiaan. ”Lyhyemmän takaisinmaksuajan ansiosta aurinkoenergia on yksi kustannustehokkaimmista projekteista”, Khalid sanoo.

Aurinkoenergian lisäksi KTML käyttää sähköntuotantoon Jenbacher-kaasumoottoreita. Ne säätelevät pakokaasupäästöjä ja minimoivat haitallisten saasteiden päästöt ilmakehään. Yritys käyttää myös hukkalämpöä höyryn tuottamiseen, mikä parantaa sen energiatehokkuutta entisestään.

Pakistanin vesipulan vuoksi KTML:llä on jätevedenpuhdistamo, joka kierrättää 85 prosenttia yrityksen jätevedestä. KTML ei kuitenkaan tyydy veden puhdistamiseen. Jatkuvan kierrätysprosessin avulla KTML kierrättää vettä usean suodatusjärjestelmän läpi. Sen jälkeen vesi käy läpi käänteisosmoosin ja siirtyy lopulta takaisin käsittely-yksikköön. Yrityksellä on myös 23 000 kuutiometrin sadevedenkeruuallas.

”25 prosentin vähennys makean veden kulutuksessa ja sadevedenkeräysaltaan 6 miljoonan gallonan kapasiteetti tarkoittavat, että osallistumme aktiivisesti tämän arvokkaan resurssin kestävämpään käyttöön”, Khalid sanoo.

Kristiina lisää: ”Joka kerta, kun Kohinoorissa tarvitaan vettä missä tahansa prosessissa, ihmiset miettivät erittäin huolellisesti, tarvitseeko heidän käyttää puhdasta ja makeaa vettä vai voivatko he käyttää kierrätettyä vettä. He pyrkivät aina tekemään asioita parhaalla mahdollisella tavalla luonnon ja ympäristön näkökulmasta.”

KTML käyttää vain ZDHC-sertifioituja väriaineita ja kemikaaleja. Näin varmistetaan, että sen toiminnalla on mahdollisimman vähäinen vaikutus vesistöön ja ympäristöön. Yritys jopa ylittää ZDHC-version 2.1 vaatimukset. Sillä on sertifiointeja, kuten Oeko Tex, mikä varmistaa, että sen tekstiilit täyttävät tiukat ympäristöön liittyvät ja sosiaaliset kriteerit.

Lisäksi KTML kierrättää päivittäin 20 tonnia denimiä ja kovaa jätettä. Se tekee yhteensä 600 tonnia kuukaudessa.

”Kaikkien Kohinoorin työntekijöiden kanssa käymieni keskustelujen perusteella on käynyt ilmi, että he olisivat edistäneet näitä kestävän kehityksen aloitteita ilman Lindströmiäkin. Mutta tietenkin kiinnostuksemme kestävään kehitykseen, energiansäästöön ja vedensäästöön on osoittanut heille, että he ovat valinneet oikean tien kohti kestävämpää tuotantoa”, Kristiina sanoo.

KTML asettaa työntekijöidensä ja yhteisönsä hyvinvoinnin etusijalle ja maksaa toimeentuloon riittävää palkkaa, johon sisältyy yrityksen tarjoama ilmainen majoitus energia- ja vesikuluineen. ”Olemme ainoa tekstiilitehdas tällä Punjabin alueella, joten meidän on huolehdittava työntekijöistämme”, Khalid sanoo.

Yhdenvertaiset työllistymismahdollisuudet tarjoavana työnantajana KTML puolustaa kaikkien työntekijöiden oikeuksia ja edistää monimuotoisuutta, tasapuolisuutta ja osallisuutta organisaatiossa.

Kristiina kertoo, että hän arvostaa KTML:n pyrkimyksiä kohti kestävää kehitystä: ”Löytäisimme Pakistanista helposti halvempia toimittajia, mutta ne eivät täyttäisi kestävyysvaatimuksiamme. Emme työskentele sellaisten yritysten kanssa, jotka eivät suhtaudu kestävyysasioihin vakavasti. Kohinoorin kanssa näistä asioista on aina ollut vaivatonta keskustella, koska ajattelutapamme on sama.”

KTML aikoo jatkaa kestävän kehityksen hankkeidensa kehittämistä. Yritys esimerkiksi laajentaa ultrasuodatuslaitostaan kierrätystä varten. Se asentaa toimitiloihinsa toisen sadevedenkorjuualtaan sekä uuden jätevedenpuhdistamon. KTML suunnittelee myös uuden 4 MW:n aurinkoenergiaprojektin asentamista. Tavoitteena on, että Rawalpindin divisioonassa ei synny lainkaan hiilidioksidipäästöjä.

”Kestävän kehityksen aloitteemme paitsi vähentävät ympäristövaikutustamme myös lisäävät globaalia tietoisuutta vihreästä energiasta. Neuvoisimme alueen muita tekstiilivalmistajia investoimaan mahdollisimman paljon veden kierrätettävyyteen ja säästämiseen”, Khalid toteaa.

Avatar